Adopteren kun je leren

#DikkeTip: Adopteren kun je leren!

7 maart, 2019


Samen bouwen aan de toekomst 

Super trots zijn wij op ons nieuwe Cloud concept…. iam365. Veel ondernemers zijn in 2018 over gegaan naar de Cloud en wij mochten ze daarbij helpen. De wereld verandert snel en zo ook het aanbod van Cloud diensten. Hoe weet jij nu dat je de juiste keuze gemaakt hebt of gaat maken? 

Iedereen die wel eens betrokken is geweest bij een project moet dit herkennen: Binnen jouw organisatie ontstaat een behoefte, Management gaat snel aan de slag, leveranciers worden benaderd en de perfecte oplossing wordt gekozen. En een paar jaar later sterft deze prachtige oplossing toch een stille, eenzame dood. Niemand die er meer naar omkijkt, documentatie wordt weggegooid of vergeten en meteen gaan we aan de slag met een nieuw project wat gek genoeg lijkt op het eerste..  Maar dit keer gaat het écht slagen! Toch lijkt dit nieuwe project dezelfde kant op te gaan als het vorige. Wat gaat er mis? Adoptie!

Adoptie is lastig dat moet ik toegeven. Het plannen neemt vaak veel tijd in beslag en als een oplossing eenmaal draait, vraagt het nog veel meer tijd van je. Uiteindelijk is het alle instpanning waard! 

Wanneer de behoefte er is en de gekozen oplossing echt goed is, willen mensen het gaan gebruiken. Zonder een goed plan of een steuntje in de rug bereik je dit niet. Met een goed adoptieplan krijg je je medewerkers enthousiast. 


“iam365 geeft jou een garantie tot een succesvolle transitie naar de Cloud en geeft antwoord op vragen die je zelf niet kon stellen!” 

Bij iam365 weten we als geen ander dat je zonder adoptie geen succesvol project hebt. Echt niet? Nee, echt niet. Hoe mooi je oplossing ook is, hoeveel behoefte de organisatie ook heeft, hoeveel tijd je ook in het geheel gestoken hebt; zonder adoptie heb je het allemaal voor niets gedaan. Dus hoogste tijd om kennis te maken met iam365, want adopteren kun je leren. 


Stap 1: Ontdekken 

De meest gemaakte fout in het adoptieproces is dat er pas mee gestart wordt nadat het projectplan is opgesteld en vastgesteld. Voor dat je het project start, moet er minimaal één projectlid zijn dat aan de slag gaat met de adaoptie. Hier gaat iam365 je bij helpen. 

Met iam365 beginnen we bij jou en stellen veel vragen. We gaan op zoek naar hoe je huidige werkwijze is, waar knelpunten zitten, wat wensen en behoeftes zijn. We gaan kijken naar je toekomstverwachting en je ambities.  

Want als je echt wil bepalen waar je als organisatie behoefte aan hebt, zul je eerst moeten weten wat de huidige knelpunten zijn, welke uitdagingen en afhankelijkheden er zijn. Pas dan kun je deze op lossen en weet je welke collega’s je daarbij nodig hebt. 


Stap 2: Inspireren 

Zodra het project de visie en scenario’s helder zijn, is het tijd om te bepalen waar de prioriteiten liggen. We nemen je mee in een wereld van mogelijkheden en oplossingen. Gericht op wat bij jou past. We laten voorbeelden zien, tonen hoe het anders kan en nemen je mee in de toekomst. Dit is dit ideale moment om je adoptieteam samen te stellen: wie gaan het adoptietraject tot een succes maken? 

Een realistische kijk op het proces is in deze fase essentieel. Wij kenen jou! iam365 zorgt voor een realistische en goede (communicatie) planning. Hoe mooi een bepaalde oplossing ook lijkt, hij is pas succesvol wanneer jouw team begrijpt waarom deze oplossing perfect is voor de organisatie en de moeite wil nemen om het te gebruiken. Wij maken het haalbaar.  


“Een pilot of een proof of concept hoort bij het inspireren.  
Wanneer wij deze op de juiste manier opbouwen  
is dit de basis van je eindproduct” 


Stap 3: Vormen 

Het project begint nu echt vorm te krijgen. We gaan aan de slag met de overeengekomen oplossingen. De nieuwe omgeving wordt gebouwd, we gaan testen en details worden ingericht en mogelijk herzien, tot jij uitermate tevreden bent. Alles wordt voorbereid voor een overgang naar de nieuwe omgeving. Dt is de tijd om bewustwording te creëren bij je collega’s: wat gaat er voor hen veranderen en op welke termijn. 

Tijdens het vormen ontdekken we ook wie ons in fase 4 kunnen helpen bij het uitdragen van de successen. Deze toekomstige ‘fans’ zullen de meeste vragen stellen en het meest gemotiveerd zijn om actief te starten met de nieuwe oplossing. 

Het managen van verwachtingen is hierbij van groot belang. We beloven niet meer dan wat we waar kunnen maken en luisteren goed naar de vragen die er in deze fase zijn.  

Dit helpt bij het opstellen van adoptiematerialen en de laatste fase vooruitkijken (de roadmap voor doorontwikkeling na de lancering). 


“Het managen van verwachtingen  is van groot belang” 


Stap 4: Uitrollen 

Vanaf het moment dat de vormingsfase ten einde is, begint het werk voor het adoptieteam pas echt. Tijdens het uitrollen komen de meeste vragen, de eerste successen en de eerste nieuwe wensen uit de organisatie. 

We nemen de gebruikers verder mee in dit proces, informeren tijdig en helder. We plannen duidelijk en maken concrete afspraken. De overgang naar de nieuwe omgeving is een feit aan het worden. Wij blijven erbij en staan klaar voor vragen. 

Verwacht niet dat het uitrollen 100% probleemloos verloopt. Hoeveel voorbereiding alle projectteams ook verrichten er zijn altijd onverwachte omstandigheden waar je op in zal moeten spelen. Laat je hierdoor ook niet uit het veld slaan, stap voor stap komt het echt goed. Vier de successen en deel deze met de organisatie, dit is de beste ‘reclame’ voor het project

Vergeet niet, niemand snapt de gekozen oplossing zo goed als jij en jouw team. Jij bent hier dagelijks (soms al weken) mee bezig. Voor het grootste deel van je collega’s is de nieuwe oplossing nog bijzaak en moeten ze er enorm aan wennen.  

Dus al moet je iets 100x herhalen: Doe het. Geef niet op.  Blijf collega’s enthousiast betrekken bij het proces en schakel hulp in wanneer  het toch niet helemaal lijkt te lukken. 


Stap 5: Vooruitkijken 

stap voor stap vooruit 

Jij en je organisatie zijn aan de slag gegaan met de nieuwe omgeving, iam365 ondersteunt je hierbij. Samen kijken we naar verdere optimalisaties en toekomstplannen. Ook houden wij je op de hoogte van nieuwe mogelijkheden en blijven we met je in gesprek.  

Samen kijken we hoe het steeds beter of makkelijker kan. Continu blijven vooruitkijken en inspireren! 

Benieuwd hoe iam365 jouw organisatie kan helpen met adoptie van de nieuwe Cloud oplossing. Neem snel contact op met één van onze adviseurs. 

Ga terug

Gratis demo

iam365 vereenvoudigt jullie digitale werkplek. Vraag nu een gratis demo aan en maak kennis!